Voesenek Vastgoed
Voesenek Vastgoed

Stel 'kocht' huizen zonder er ooit te gaan wonen of te betalen

Ze kochten huizen zonder ze ooit te betalen. Het begon met rijtjeshuizen, het eindigde met een woning van meer dan zeven ton. Geliefden Saskia (48) en Virgil (42) lieten de afgelopen jaren een spoor van vernieling achter in de provincie Utrecht. Wat bezielde hen?

Het is een onvoorstelbaar verhaal..

Waarom koop je huizen als je ze niet kan betalen? Waarom zo’n heel circus als je uiteindelijk nooit in zo’n huis gaat wonen? Welke betrokkene je ook spreekt: verbazing en boosheid zijn in alle gevallen de overheersende emotie, hoewel de verkopers er zonder uitzondering aardig wat ellende van gehad hebben.

Neem John uit Nieuwegein, die in allerijl zijn complete inboedel meegaf aan de kringloop. Hij had geen tijd meer om zijn inboedel op Marktplaats te zetten en er nog een goeie prijs voor te vangen: de nieuwe bewoners wilden er snel in. Maar wat zou het: hij was blij dat hij zijn huis eindelijk verkocht had. Toen bleek dat de kopers niet betaalden, moest hij aan de hartbewaking, zo gestrest was hij.
Of neem Henri en Marijke, ook uit Nieuwegein, zij zeggen dat Saskia en Virgil al post op hun adres lieten bezorgen, nog voordat er ook maar een cent betaald was. Toen ze terugkwamen van vakantie, hing er volgens hen een aanplakbiljet van de deurwaarder op hun ramen, die ook lucht had gekregen van de zogenaamde verhuizing. Henri moest aan de hele buurt uitleggen dat het niet zijn auto was die geveild werd. 
Toch drijft in elk gesprek uiteindelijk die ene vraag boven. Waarom, in hemelsnaam?

Toevallig
Zoals veel verhalen begint het allemaal met een toevallige ontmoeting, op de werkvloer bij de KvK. Het zal 2010 of 2011 geweest zijn, zij is wat ouder dan hij. Op de ontmoeting volgt verliefdheid en samenwonen. Allebei hebben ze twee kinderen, dus er is veel ruimte nodig.
Weten ze dan al wat er gaat gebeuren? Hebben ze überhaupt ooit het plan gehad om gewoon een huis te regelen waar alle kinderen in passen, en daar netjes voor te betalen? Virgil zegt tot op het laatst geloofd te hebben dat dat echt de bedoeling was. Hij vertrouwde Saskia, en haar verhaal dat ze een erfenis achter de hand zou hebben. Saskia houdt ook nu nog steeds vol dat er een erfenis is, of komt.
In eerste instantie richten de tortelduifjes hun pijlen op huurhuizen. Henny uit het lommerrijke Utrechtse dorp Benschop is voor zover we kunnen nagaan de eerste die met het stel te maken krijgt. In augustus 2012 verwelkomt hij Saskia, Virgil en hun kinderen als nieuwe bewoners van een dijkwoning. Vijf maanden en 5.355 onbetaalde euro’s later zet hij ze er weer uit, met behulp van een deurwaarder.
Hierna volgen nog twee huurwoningen: één in Vianen en één in Nieuwegein. Daar gaat het precies hetzelfde. Ook hier wordt het stel met de kinderen uit huis gezet. Tenslotte gaat het samengestelde gezin bij de ouders van Virgil wonen. Ze verleggen hun vizier: vanaf nu zijn ze uit op een koopwoning.

Open huis

Het is begin 2015. Aan de Rondasburg in Nieuwegein is het open huis. De rijtjeswoning van Henri en Marijke staat voor een ton of twee te koop. Ze willen er graag vanaf. Ze gaan bijna met pensioen en hebben al een huis in Winterswijk betrokken, de plaats waar Henri vandaan komt. Op het moment dat Saskia en Virgil binnenstappen, hebben ze geen enkele argwaan. Marijke geeft ze koffie.Het waren normale mensen, heel vriendelijk...

Verbreken voorlopig koopcontract 

In het voorlopige koopcontract is meestal de bepaling opgenomen dat de partij die het contract niet nakomt, 10 procent van de koopsom moet betalen als boete. In de praktijk komt het echter zelden voor dat dat ook gebeurt, zegt Rob de Haan van Verkoopjevordering.nl. Zijn bedrijf koopt lastig inbare vorderingen, waaronder dit soort boetevorderingen, daarom over. Daarna doet hij een poging, vaak middels juridische procedures, om het geld alsnog te vorderen. Volgens De Haan komt het met de huidige gekte op de huizenmarkt steeds vaker voor dat huizen zonder voorbehoud van financiering worden gekocht. Kopers denken in het voordeel te zijn als ze niet op een hypotheek hoeven te wachten, omdat ze verkopers dan sneller zekerheid kunnen geven. Aan zo’n constructie kleven wel de nodige risico’s, zegt De Haan. Hij ziet regelmatig voorbeelden van potentiële kopers de financiering niet rond krijgen, en daardoor dus een schuld maken.” 

Wilt u nu zeker zijn van een verkoop, gegarandeerd het afgesproken bedrag ontvangen? Neem dan contact op met ons, wij kopen meteen uw woning en bieden u directe zekerheid

 

Terug

Heeft u nog vragen?